Gribe, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam

Şalgamın besleyici değeri hakkında konuşan Bitki Bilim Profesörü Aysun Bay Karabulut, sofraların vazgeçilmezi olan bu sebzenin insan sağlığına çeşitli faydaları olduğunu belirtti. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek gribal enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu vurgulayan Karabulut, şalgamın sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.

Gribal enfeksiyona, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam
Gribal enfeksiyona, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Lokman Hekim'in şalgamın önemine dair sözlerini hatırlatarak, şalgamın şifalı özelliklerine dikkat çekti. Özellikle Osmaniye, Adana ve Mersin gibi bölgelerde yaygın olan şalgam suyunun antioksidan bakımından zengin olduğunu vurgulayan Karabulut, bu içeceğin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi olduğunu belirtti.

Gribe, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam

Şalgamın kökeninin tam olarak nerede ve nasıl oluştuğuna dair kesin bilgiler olmamasına rağmen, Prof. Dr. Karabulut'un belirttiğine göre, Asya anavatanıdır. Ayrıca Türkiye'de şalgamın kökeninin Adana olduğu bilgisine ek olarak, Tarsus, Mersin ve Osmaniye gibi güney illerinde de geniş bir şekilde yetiştirilip tüketildiği biliniyor.

Türkiye'nin dört bir yanına ve dünyaya ihraç ediliyor

Şalgamın küçük turplu ve yumuşak etli olanlarının insanlar tarafından, iri turplu ve sert etli olanların ise genellikle hayvanlar için üretildiğini açıklayan Karabulut, şalgamın çeşitli kullanım alanlarına dikkat çekti. Karabulut'a göre, şalgam hem pişirilerek tüketilebiliyor hem de çeşitli yemeklerin yanı sıra çorbalar, salatalar, pilavlar ve soslar için de lezzet katkısı sağlıyor.

Gribe, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam

Ayrıca kış aylarında konservesi ve turşusu yapılarak saklanabiliyor ve garnitür olarak kullanılabiliyor. Özellikle soğuk günlerde tercih edilen özel bir şalgam çorbası da popülerdir. Bununla birlikte, mor havuç ile fermantasyona uğratılarak elde edilen şalgam suyunun üretimi, özellikle Adana, Mersin ve Osmaniye gibi bölgelerde üretiliyor  ve Türkiye'nin dört bir yanına ve dünyaya ihraç ediliyor.

Muhtevası oldukça zengin

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, şalgamın yüksek besin değeri ve sağlık açısından önemi hakkında bilgiler verdi. Şalgamın oldukça zengin bir antioksidan kaynağı olduğunu ve içerdiği A ve K vitaminleriyle kansere karşı koruyucu etkiler taşıdığını belirten Karabulut, 100 gramında ortalama 23 kalori bulunan şalgamın, düşük kalori miktarıyla diyet listelerinde rahatlıkla yer alabileceğini vurguladı. Ayrıca şalgamın potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum, protein, karbonhidrat, yağ, lif ve lutein gibi maddeler açısından zengin olduğunu, A, B (tiamin, riboflavin, niasin) ve C vitaminlerini de içerdiğini belirtti.

Gribe, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam

Lokman Hekim’in tavsiyesi

Bitki Bilimleri alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, geleneksel halk tıbbında önemli bir yere sahip olan şalgamın insan bedenine zindelik kattığını ve romatizma, bağırsak hastalıkları, mide rahatsızlıkları ve siyatik ağrıları gibi çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiğini ifade etti ve ekledi:

İhtiva ettiği yüksek potasyum yükü dolayısıyla tansiyonu düşürdüğü, enerji ve kan dağılımını düzenlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, mide ağrılarına ve sinirsel rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Sivas ve çevresinde anlatılagelen geleneksel halk anlatılarında, Lokman Hekim’in, yılda en az bir kez şalgam yenilmesi ya da bu mümkün olmazsa hiç değilse şalgam tarlasının yanından geçilmesi şeklinde bir tavsiyesinin bulunduğunun belirtilmesi, şalgamın bir şifa kaynağı olarak kavranışı hakkında güzel bir fikir verebilir.

Gribe, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam

Aynı şekilde özellikle soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı yahut grip rahatsızlığı baş gösterdiğinde "Biberlice bir şalgam pilavı pişirelim" sözünün darbımesel haline gelmiş olması da halkın gözünde şalgamın şifalı bir bitki olarak değerlendirilmekte olduğunun bir yansımasıdır.

Kolesterolü düşürür

Şalgamın sağlık açısından birçok faydası olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığını desteklerken, özellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkan kemik erimesiyle mücadeleye yardımcı olur.

C vitamini içeriği ise öksürük, astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına karşı koruma sağlarken sindirim sistemini güçlendirerek kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca gut hastalığına iyi gelir, organların düzenli çalışmasına katkıda bulunur, kolesterolü düşürür ve yaşlılıkla ilişkili göz sorunlarını önler. Şalgam ayrıca ödem ve inme riskini azaltır, stresle başa çıkmaya yardımcı olur, zihinsel berraklık sağlar, afrodizyak etkisiyle fiziksel performansı artırır ve doğal yolla kansızlığı önler.

Gribe, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam

Sigarayı bırakmak isteyenler için birebir

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'a göre, şalgam karaciğer ve böbreklerde biriken toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Bu da böbrek taşlarının düşürülmesinde etkili oluyor. Ayrıca şalgamın boğaz ağrılarını hafifletici özelliği bulunduğu gibi iltihapları da ortadan kaldırıyor. El ve ayaklarda görülen deri hastalıklarıyla mücadelede de etkili olan şalgam, ter kaynaklı kötü vücut kokularını engelleyebilir ve sigara kullanımıyla ilişkili olarak akciğerleri ve bronşları temizler.

Diğer yandan, kalın olarak soyulmuş şalgam kabuklarının bir tutam ısırgan otu ile birlikte hafifçe kaynatıldığı suyun haftada iki gün boyunca ayaklara uygulanması, yaşlanma belirtileriyle birlikte görülen ayak üşümelerini önlediği ve iltihaplı tırnak enfeksiyonlarını iyileştirdiği de belirtiliyor. 

Gribe, kansere, kansızlığa birebir: Sofraların baş tacı Şalgam

Karabulut son olarak, şalgamın güçlü bir idrar söktürücü olduğu ve iştah açıcı özelliği bulunduğu belirtiyor. Bu nedenle kilo almak isteyenler için faydalı. Ancak tansiyon hastalarının şalgam tüketirken dikkatli olmaları önemlidir; aşırı tüketim mide rahatsızlıklarına neden olabilir, bu nedenle mide problemleri olanların şalgamı kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekiyor. 

30 Oca 2024 - 09:40 İstanbul- Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak YeniSöke Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan YeniSöke Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler YeniSöke Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı YeniSöke Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.