Erbabı bilir... "Söke mutlu insanların kenti olsun istiyoruz"

 Adalet ve Kalkınma Partisi Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer

Yerel seçimler yaklaşırken siyasi partilerde de hazırlıklar sürüyor. Bu hazırlıkları ve siyasi partilerin Söke ve Aydın’la ilgili düşüncelerini öğrenmek amacıyla ilçe başkanlarına sorular sordum. Gazetemiz olarak tarafsızlığımızı daha doğrusu Söke ve Aydın’dan taraf olduğumuzu göstermek için de her ilçe başkanına aynı soruları yönelttim. Gazetemizde yayınlanma sırası için de kura çektik. Röportajlarıma bugün Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Fatih Gürer ile devam ediyorum.

Fatih Bey Söke’de doğmuş, ilk, orta ve lise eğitimini Söke’de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam etmiş. Mezuniyetinden sonra tekrar Söke’ye dönmüş ve yaklaşık 20 yıldır Söke’de serbest avukatlık yapıyor. Sürekli siyasetin içindeymiş. İlçe yönetimine 2013 yılında Ak Parti ilçe başkan yardımcısı olarak girmiş. Partisinin 5 ve 6. Kongre dönemlerinde seçilerek ilçe başkanlığı yapmış, bu dönem sonunda bir dönem de il başkan yardımcılığı görevinde bulunmuş. 2024 yılı genel seçimleri öncesi partisinin yenilenme çalışmaları bünyesinde Ak Parti Genel Merkezi tarafından ilçe başkanı olarak atanmış.

Fatih beyi tanıttıktan sonra sorularıma başlıyorum.

Sorunu olmayan il ya da ilçe yoktur. Söke’nin de birçok sorunu var. Sizce Söke’nin en büyük sorunu nedir?

Söke’nin en büyük sorunu, 40 yıldır Söke’nin değişmemesidir. Bunu sadece ben değil bütün herkes söylüyor. Söke’de bir gelişim, değişim, ilerleme mevcut değil. Söke uzun yıllardır aynı şekilde kalmış durumda. Genel yönetimin diğer yerlere sunduğu yol, duble yol, baraj, gölet, sulama sistemleri gibi hizmetlerden yararlanmasına rağmen yerel yönetim imar, çevre temizliği ve diğer belediyecilik faaliyetlerin de sınıfta kaldığından, ne yazık ki Söke’de bir değişim, gelişim söz konusu değil. Söke, tabiri caizse büyük bir köy durumunda. Biz önümüzdeki seçimlerde Söke’nin bu makus talihini yenip, yerel anlamda da belediyecilik hizmetleriyle tanıştırmak istiyoruz.

Peki, bu sorunları çözebilmek için yerel yönetimler yeterli mi? Ellerinde o güç var mı?

Şimdi baktığımızda yerel yönetimlerin ellerinde bu sorunları çözmek için yeterli bütçe var. 2014 yılında devreye giren Büyükşehir yasasıyla birlikte, Aydın Büyükşehir belediyesinin 1-2 milyar TL bütçesi mevcut. Önemli olan bu bütçeyi elde ettikten sonra bunu yatırıma dönüştürmek, hemşerilerimize faydalı hizmet vermeye yöneltmek. Aydın Büyükşehir belediyesinin bu kadar bütçesi olmasına rağmen Söke’ye yaptığı dişe dokunur, göze görünür bir yatırımı yok. Söke ve Aydın belediyeleri aynı partiden olmasıyla daha çok yatırım alacak iken Aydın’ın Söke’ye bakış açısı maalesef bu yönde değil. Yöneticiler, proje üreterek değil günü kurtaracak şekilde davrandıklarından Söke gelişmiyor. Sorun bütçeden değil kendi yönetim kadrolarından kaynaklanıyor. 

Yerel yönetimin son 4,5 yıllık dönemine bakarsak, söyler misiniz neler yapıldı, neler yapılmadı? Yapılan ya da yapılmayanlardan siz memnun musunuz?

Bu sorunuza ilçe başkanı olarak da cevap verebilirim ama ben önce Söke’de yaşayan bir vatandaş olarak cevaplamak istiyorum. Söke’nin, 4,5 yılı değil son 20 yılı boş geçmiş durumda. Son 4,5 yılda ise vaat edilen hiçbir proje, ne ilçe belediyesi ne de Büyükşehir belediyesi tarafından gerçekleştirilmemiştir. Gözle görünür, Söke’nin çehresini değiştirecek uygulanmış bir projeleri yok. Yazın 19.00 – 20.00, kışın 18.00’den sonra Söke ölü bir kente dönüşüyor. Bu vatandaşlarımızın çevre ilçelere gitmesine sebep oluyor. Dışarıdan insan çekemediğimiz gibi daha dışarıya kaptırıyoruz ve bu bizim esnafımız için hiç iyi değil. Eğer bir yer şehir görünümünde değilse, akşam hava kararmadan ölü bir görünüm alıyorsa orada belediyecilik hizmetlerinin geri kaldığı hatta hiç verilmediği ortaya çıkar.

Sizce Söke’nin sorunları nasıl çözülür, neler yapmak gerekir?

Söke’deki sorunların çözümü belediyecilik anlamında olsun, hemşerilerimize istihdam yaratacak anlamda olsun üretilecek ve uygulanacak projelerle çözülür. Hemşerilerimiz, teveccüh gösterip bizi seçerlerse biz bunu rahatlıkla çözeriz.. Söke’yi köy görünümünden çıkarıp şehir görünümüne, yaşanabilir bir kent durumuna sokarız. Bizde bu gelişmeleri sağlayacak projeler mevcut. İlçe başkanı olarak görevlendirildiğimde yaptığım ilk çalışmalardan birisi proje ekibi oluşturmaktı. Yönetimden, kadın ve gençlik kollarımızdan oluşan bu proje ekibi çalışmalarına başladı ve devam ediyorlar. Elbette aday adaylarımızın ve daha sonra durumu netleşecek adayımızın da projeleri olacak. Kurduğumuz ekibin projeleriyle onların projelerini harmanlayacağız.

Genel seçimler ile yerel seçimlerde seçmenin tercihi farklıdır. Özellikle yerel seçimlerde adaylara göre oy verilir. Sizce Söke’de bu şekilde aday gösterilecek birileri var mı?

Söke’de 150.000’e yakın bir nüfus var ve bu nüfus içerisinde belediye başkanlığı yapacak yetkinlikte birden fazla kişi var. Aday belirleme sürecinde genel merkezimizin ve ittifak ortaklarımızın düşünceleri ne olacak şu anda bilemeyiz ama dediğim gibi bu görevi yapabilecek, belediyeyi yönetme kapasitesi olan, bu görevi hak eden belki yüzlerce kişi var. Önemli olan ekip birliği sağlayarak, projeleri uygulayabilecek böyle bir adayı bulmak. İnşallah da buluruz.

Yapılan son yerel ve genel seçimlerde ittifaklar yaptınız. Bu seçimlerde ittifak konusunda neler düşünüyorsunuz?

Cumhur ittifakı olarak ortağımızla etle tırnak gibiyiz. MHP ile şu ana kadar birlikte iki seçim geçirdik ve birbirimizden memnunuz. Cumhur ittifakının amacı bir seçim iş birliği değil. Hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuzdan sonra, bizim derdimiz Millet, bizim derdimiz Vatan diye yola çıktık ve artık birbirimizle bütünleşmiş bir yapıdayız. Cumhur ittifakı devam edecek. Diğer ittifak mensupları, seçim iş birliği yaptıklarını kendileri de beyan ediyor. Ve onların seçimlerde yaptıkları ittifaklar bizi hiç ilgilendirmiyor. Tekrar belirtmek istiyorum, onların derdi seçim, bizim derdimiz vatan.

Söke, Aydın Büyükşehir belediyesinden ve Ankara’dan gerekli desteği alıyor mu?

Genel yönetimin Söke’ye yaptığı yatırımlara bakarsak, yeni hükümet binasının yapımı, okulların yenilenmesi, Sarıçay barajı, tren garının yenilenmesi, şu anda imzada olan ve içerisinde spor sahalarının, yüzme havuzunun, kapalı spor salonunun ve değişik spor aktivitelerinin yapılabildiği, gençlik merkezinin olduğu bir spor kompleksi gibi yatırımları var. Bu projeler ve yatırımlar Söke’nin çehresini değiştirmeye dönük yatırımlardır. Genel yönetim ne kadar çok yatırım yapsa da yerel yönetimlerin de buna katkı vermesi gerekir. Yerel yönetim hiçbir proje uygulaması yapmadığı için Söke mevcut görünümünü bir türlü geliştirememiş, yenileyememiştir. Aydın’ın büyükşehir vasfını aldığından beri Söke’ye farklı bir bakış açısı var ve bu olumlu bir bakış değil. İnanıyorum ki önümüzdeki seçimlerde bu bakışları, bu anlayışları biz değiştireceğiz.

Aydın’ın diğer büyük ilçelerine bakarak Söke’nin görünümü ve yerleşimi kötü mü? Bunun sebebi ne olabilir?

Söke’nin yerleşim planı gerçekten çok kötü. Daha önceki ilçe başkanlığı dönemlerinde de söylemiştim. Yollarımız, oluşan trafiği ve araç yoğunluğunu kaldırmıyor. Oto park yok. Araçla çarşıya inemiyorsunuz çünkü park edecek yer yok, uzaklara park etmek zorunda kalıyorsunuz ve yine yürüyorsunuz. Yenicami mahallesinde yeni yapılan çok katlı binaların dip dibe, yan yana olduklarını görürsünüz. Şehircilik planına göre yapılmıyor, alt yapı yok. Günü kurtaracak projeler bunlar. Yirmi yıl, otuz yıl, kırk yıl sonrasını düşünerek yapılan projeler kesinlikle değil. Birkaç yıl sonra oralarda Söke’nin eski yerleşim alanları olan Konak ve Kemalpaş mahallelerine benzeyecek. Geçen günlerde İstasyon caddesinde bir yol çalışması yapıldı ve bu yola alternatif bir yol düşünülmedi. Belki planlarında bunlar var ama maalesef uygulayacak cesaretleri yok. Söke’nin trafiğinin rahatlaması için alternatif yollara ihtiyaç var. Yeni yapılan binaların belki yüz yıl sonrasının düşünülerek yapılması gerekiyor.

Söke’nin sorunlarını konuştuk ve bu sorunlar giderilmedikçe de konuşmaya devam edeceğiz. Bir de şunu öğrenmek istiyorum. Sizce Söke nasıl bir yer olmalı?

Bir şehir, o şehirde yaşayan insanlarının mutlu olduğu bir şehir olmalı. İnsanlar o şehirde oturmaktan, yaşamaktan keyif almalı. Herkes Söke’yi seviyor, ben de çok seviyorum, insanları çok iyi. Elbette güzel hizmetler yapılırsa, şehircilik anlamında, belediyecilik anlamında değişik projeler uygulanırsa işte o kent mutlu insanların yaşadığı bir kent olur. Sökeliler mutlu olduğunda da biz mutlu oluruz.

Yerel seçimlere çok az bir süre kaldı. Siz belediye başkan adaylarına neler önerirsiniz?

Az önce de söylediğim gibi uygulanabilir projeler üretmelerini öneririm. Biz Ak Parti olarak Türkiye genelinde Eser Siyaseti yapıyoruz. Adaylarımızdan Söke’nin çehresini değiştirecek projeler üzerine çalışmalarını bekliyoruz. Elbette seçimlerden sonra başkan da meclis de çalışacak. İşte o zaman bu uygulanabilir projeler üzerine çalışmalarını isteriz. Sökeliler, diğer ilçeleri görüyor ve Söke’nin bu haline üzülüyor. Biz, yapacağımız yeniliklerle, gerçekleştirdiğimiz projelerle Söke’yi mutlu insanların yaşadığı bir kent haline getireceğiz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sabih Güzel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak YeniSöke Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan YeniSöke Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler YeniSöke Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı YeniSöke Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sağlıklı bir yaşam için neler yaparsınız?
Tüm anketler