Akılda kalmamak ve hatırlayamamak olarak tanımlanan unutmak, insan için nimet sayılır. Denildiği gibi de eğer, unutmak olmasaydı insan ne dünyanın zorluğuna, acısına ne de yaşadığı kayıplara dayanabilirdi. Unutma dalgınlığına, sanırım en çok toplum önünde sorumluluk alarak, kamu görevini yerine getiren yöneticilerin dikkat etmesi gerekiyor. Üstlendikleri görevin kurumsal devamlılığı nedeniyle geçmiş yönetimlerin idarelerini de düşünerek açıklamalarını yapmalıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Sayın Muharrem Akmazlar’ın Söke Organize Sanayi bölgesinde yaşanan yangın nedeniyle yaptığı basın açıklamasının haklı bulduğum bir çok noktasına katılmakla beraber, Söke Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin geçmişini düşününce açıklamasının son kısmındaki söz konusu ifadelerine katılamıyorum. İlçemizin doğal tabiatının, toprağının, havasının, yeraltı su varlığının, insan ve çevre sağlığı konusunda sanki sahipsiz bir görünüm içinde bulunuyor gibi durmasından dolayı Sayın Akmazlar’ın yaptığı basın açıklaması önemlidir. 

İlk defa ilçemizde bir siyasi partinin ilçe başkanı böyle duyarlı ve gerçekçi açıklamada bulunmaktadır. Söke Organize Sanayi Bölgesi için açıklamasında dikkat çekmek istediği konuların tamamına ben de katılmaktayım. Söke Organize Sanayi Bölgesinde yer alan böyle bir fabrikanın, gerçekleştirdiği işletme faaliyetlerini göz önüne alarak, oluşabilecek aksilik ve yaşanabilecek her türlü tehlikeli vaziyet ihtimalini düşünerek, hesaplayarak, her türlü tedbiri, önlemi alması gerekirdi ki geçmişte yangın tehlikesini yaşadığı düşünüldüğünde.

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Sayın Muharrem Akmazlar’ın açıklamasında eksik ve doğru bulmadığım tek nokta ise, “Fabrikalar yapılırken bize mi sordular” kısmıdır. Bize mi sordular ifadesinin anlatmak istediği, Söke ilçesinde yaşayan benim gibi çiftçi veya ilçede yaşayan memur, işçi, esnaf, ticaret erbabı gibi sıradan vatandaşlar ise haklıdır. Bize sorulmamıştır. Ama fabrikaların kurulduğu dönemdeki Söke Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulunda görev alan seçilmiş ve atanmış bütün yöneticilere sorulmuştur. Söke halkı adına da yönetimde görev alan insanlarda karar ve onay vermişlerdir. Söke Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulunda kaymakam, Söke Belediye Başkanlığı ve Söke Ticaret Odası’nın atadığı seçilmiş insanlardan oluştuğunu düşünürsek, fabrikaların seçimlerindeki hata her kesime dağılır. Açıklamanın son kısmı yaşanan geçmiş gerçekleri unutmaktır.

Nedeni de, Cumhuriyet Halk Partisi ilçemizde, ülkemizde zor ulaşılabilecek bir başarıya sahiptir. Aralıksız 4 dönem ilçemizi yönetmiş ve 31 Mart 2024 yerel seçimini kazanarak da 25 yıl, çeyrek asır, yerel yönetimin iktidarı olmayı hak etmiştir. Söz konusu fabrikanın Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde yer almak istemesine, o dönem ne belediye yönetiminin atadığı CHP’li idarecilerin ne de Söke Ticaret Odası’nın atadığı kişilerin itirazı olmamıştır. İlçemizdeki siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, hatta Ziraat Odası’nın bile fabrikaya bir itirazı olmadığı gerçeği vardır. Yaşadığımız bugün bile Söke Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin aynı şekilde belediye başkanlığı ve ticaret odasının atadığı insanlardan oluşan yönetim kuruluyla yönetildiği düşünülmelidir.

CHP ilçe başkanı Sayın Muammer Akmazlar geçmişi unutmuş olsa da yaptığı samimi açıklamasıyla haklıdır. Yaptığı açıklama da inşallah hayırlı bir işe vesile olur. Bu iş Söke Organize Sanayi Bölgesi yönetimini bir an evvel burada yer alıp fabrika kuran işletme ve sanayicilerin devralmasıdır. Organize Sanayi bölgelerinin yönetim mevzuatları açıktır isteyen araştırabilir. Fabrikalar faaliyete geçtiği için Organize sanayi bölgesinin yönetim sorumluluğunu artık sanayiciler ve profesyonel idareciler üstlenmelidir. Saygılarımla…