- G:

Uzmanlardan antibiyotik uyarısı; Bilinçsiz kullanım yarardan çok zarar veriyor

Havalar değişmeye başladı. Okulların da açılmasıyla hastalıklar başladı. Gece ve gündüz arasındaki ısı farkları vücut direncini kırıyor. Bu da hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar uyarıyor, hekime danışmadan antibiyotik kullanmayın. Yarardan çok zarar veriyor.

Kamil Araççı
Kamil Araççı Tüm Haberleri
+1
Büyütmek için resme tıklayın

Antibiyotik kullanımına dikkat

Son yıllarda alınan ‘reçetesiz antibiyotik alınamaması’, ‘bilinçli antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturulması’ gibi tedbirlerle ülkemizde antibiyotik kullanımı yılda 250 milyon kutudan,  170 milyon kutuya düştü. Ancak halen Avrupa’da en çok antibiyotik kullanan ülke konumundayız. Antibiyotikler en fazla suiistimal edilen ilaçlar arasında yer alıyor.

OECD ülkeleri arasında 3. sıradayız

OECD’de yer alan günlük kişi başına düşen antibiyotik dozu istatistikleri incelendiğinde Türkiye’nin 3.sırada yer aldığı görülüyor. Yunanistan’ın ilk sırada yer aldığı istatistikte 2017’den bu yana Türkiye’de günlük antibiyotik tüketim dozunun düştüğü görülüyor.

Bir tekinin bile zararı 2 yılda iyileşiyor

Uzmanlar, gereksiz kullanılan tek bir antibiyotiğin bile zararı 2 yılda iyileştiğini belirtiyor. 

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı; Karaciğer ve böbreklerin zarar görmesine, antibiyotiklere karşı direnç gelişimine, mantar enfeksiyonlarının oluşumuna ve bağırsaktaki probiyotiklerin azalmasına neden oluyor. Sadece bağırsaktaki probiyotiklerin tekrar eski düzeyine kavuşması 2 yılı buluyor. 

Aşağıdaki durumlarda kullanılmaması öneriliyor

Ateş yüksekliği antibiyotiğin gereksiz kullanımının en sık sebebi. Hekimler antibiyotiklerin ateş düşürücü olmadığını, bağışıklık sisteminin koruma durumuna geçtiğini gösteren savunma mekanizması olduğunu belirtilyor. Ancak ateş yükselmesinde hekime danışılmadan antibiyotik kullanımının çok yaygın olduğu belirtiliyor.

Viral hastalıklarda etkisi yok

Ateşli hastalıklardan en sık görüleni üst solunum yolu enfeksiyonu denilen farenjit, larenjit, tonsillit, sinüzit gibi durumlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 75’i viral olduğu için ve antibiyotikler sadece bakterileri öldürdüğü için bu durumlarda çoğunlukla antibiyotik kullanımı gereksiz ve hiç bir yararı bulunmuyor. 

İshal vakalarının yüzde 10-20’sinde antibiyotik verilmesi gerekiyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı probiyotik dengesini olumsuz etkileyeceği için uygunsuz kullanımında ishalin iyileşme sürecini uzatabiliyor. 

Grip, nezle gibi hastalıklar viral kökenli olduğu için antibiyotik kullanımı gereksizdir. İyileşmeye katkısı olmadığı gibi böbrek ve karaciğeri gereksiz yoruyor. 

Mutlaka hekime danışılmalı

Sadece ağır enfeksiyon, sepsis, endokardit denilen kalp zarı enfeksiyonu, menenjit denilen beyin zarı enfeksiyonu, zatürre gibi hayatı tehdit edici durumlarda antibiyotik zaman kaybedilmeden başlanılmadır.

Siz siz olun hastalık durumunda hekime danışmadan reçetesiz ilaç hele hele antibiyotik sakın kullanmayın. 

Mevsim geçişlerini takviye edici doğal gıdalarla bağışıklık sistemini güçlendirerek hasta olmadan atlatın. 

24 Eyl 2023 - 14:15 Aydin- Sağlık

Muhabir  Kamil Araççı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak YeniSöke Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan YeniSöke Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler YeniSöke Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı YeniSöke Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.