- G:

Antioksidan deposu bu meyvenin tazesi 15, kurusu 200 lira

Bilecik'te, 7'den 70'e her yaştan kişi, 'Cennet Hurması' olarak da bilinen Trabzon hurması hasadı için bir araya geldi.

+3
Büyütmek için resme tıklayın

Bilecik merkeze bağlı Küplü, Başköy ve Bekdemir köylerinde bin dönümlük bahçede yetişen 'Cennet Hurması' hasadı başladı.

Erkekler toplandı, kadınlar kasalara yerleştirildi

Bu yıl, geçen seneye kıyasla daha düşük bir rekolte elde edilen hasatta, köy halkı hemen hemen bir hafta sürecek olan toplama işleminde bir araya geldi. Bu köylerin ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan hurma hasadında bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle üreticilerin yüzleri gülmüyor.

KURU HURMANIN KİLOSU 200 TL

Küplü Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş, geçen seneye oranla bu yıl daha az rekolte alındığını belirterek, "Geçen sene bin tonun üzerindeydi, bu sene ise 200-220 ton hurma rekoltemiz var. Bu, toplamda ortalama 400 çiftçiden toplanan hurmalardır. Fiyatlar bu sene 15 ila 20 lira arasında değişiyor. Hurmamız kalite bakımından güzel, Türkiye'nin dört bir yanından talep var. Şu anda elimde hafif bereli bir hurma var. Bu bereli hurmaları kurutmada kullanıyoruz, geri dönüşüm olarak adlandırabiliriz.

Kuru hurmanın fiyatı bu sene 150-200 lira arasında değişiyor. Ayrıca pestil ve cips üretimi de yapılıyor. Türkiye'nin birçok yerinden talep var, özellikle İstanbul, Ankara, Antalya gibi şehirlere gönderiliyor. İstanbul'da kuru hurma, kahvenin yanında ikram ediliyor. Aynı şekilde Antalya bölgesinde de talep oldukça yüksek. Bursa tarafına da ürün gönderiyoruz" dedi.

HURMAYI KIRAĞI VURDU

Demirbaş, açıklamasının devamında, "Bu sene rekolte düşüşünün sebebi kırağıya yakalanmamız. Hurmanın belirli bir bakımı vardır. Hava durumunu takip eden çiftçilerimiz, kırağıya yakalanmamak için önlemler alırlar. Eğer bir gece kırağa yakalanmışlarsa, ertesi sabah hemen bahçeye saman yakarak soğuğun etkisini azaltırlar. Ancak bu sene maalesef kırağa yakalandık" şeklinde konuştu.

20 Kas 2023 - 23:55 Bilecik- Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak YeniSöke Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan YeniSöke Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler YeniSöke Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı YeniSöke Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.